ХОРМОНИ НА РАСТЕЖА

Хормона на растежа, или познат под наименованието Соматотропин е пептиден хормон. Името му Соматотропин от гръцки език и е съставено от сома - тяло и тропи - растеж. Той е отговорен за растежа на костите, за белтъчната и въглехидратна обмяна в организма. Хормона на растежа се отделя от предния дял на хипофизата, т.нар. аденохипофиза.

Соматропин влияе и повишава обмяната на веществата в клетките, като и особено много въздейства въхру белтъчния синтез. При наличие на хипосекреция, т.е. недостатъчно синтезиране на соматропин, растежът на децата изостава. Ръста спира до едно ниво, като се наблюдава познатото състояние на джудже – индивид с нормални умствени възможности и симетрични тела, но със значително по-нисък от стредно статистическия нормално приет ръст. Хиперфункцията на хипофизата води до завишено отделяне на хормон на растежа при деца и се стига до заболяване наречено гигантизъм. Хората с хиперфункция на хипофизната жлеза притежават са много висок ръст, който понякога достига до 230- 250 cm. Ако по различни причини, нарушението в хормоналната секреция се появи за първи път след приключване на периода на растежа, то тогава се наблюдава поява на заболяване, познато като акромегалия. Акромегалия се на соматотропен аденом на предния дял на хипофизата и се свързва със свръхпродукция на растежен хормон - growth hormone (GH) или соматотропен хормон (СТХ). Най-често е симптом на тумор на хипофизата, наричан още хипофизен тумор или аденом. Симптоми на акромегалия са: удебеляване на късите кости на тялото; нарастванване на крайниците на тялото – ръце, крака, стъпала, нос, длани, челюсти; нарастване на някои основните органи в тялото или спланхномегалия – черен дроб, бъбреци. Появяват се смущения в зрението и битемпорална хемианопсия (смущения в зрителното поле). Кожата на болните надебелява и загрубява. Задебелява и се изкривява гръбначния стълб. Наблюдават се удебеляване на езика, разреждане на зъбите и евентуално поява на провлачен говор.

Приложението на Growth Hormone или Растежен хормон сред бодибилдърите е обичайно явление от 20 години насам по света, а от известно време и в България. Известно е, че познати личности с достатъчно добри финансови възможности използват Соматропин. Няколко единици дневно от хормона на растежа повлиява процеса на стареене, като го преобръща и спомага за подмладяване на кожа, сгъстяване на косата. Ефектът от инжектиране на Растежен хормон GH е видим още след първите няколко дни.